Algemene informatie

Het Dilemma: (her)endo of implantaat?

Op zaterdag 4 november 2017 organiseerden we een congres in Amsterdam. Tijdens dit congres gaf een duo gerenommeerde sprekers, bestaande uit Michiel de Cleen en Ronnie Goené, invulling aan het cursusprogramma. Dit programma was compleet nieuw en niet eerder vertoond, waardoor we nog steeds erg trots zijn dat beide sprekers het bij ons congres hebben gepresenteerd.
 
Een lastig dilemma waar u als clinicus regelmatig voor staat, is wanneer moet je een element opgeven en in plaats daarvan een implantaat plaatsen? Door het succes van implantaten is er inmiddels een tendens ontstaan van “extractie en implantaat”.
 
Zeker, implantaten hebben zichzelf inmiddels bewezen maar zijn geen panacee! Regelmatig wordt te gemakkelijk voorbijgegaan aan de huidige endodontische behandelingsmogelijkheden en de daarmee samenhangende goede lange termijn prognoses.
 
“Je eigen wortel is het beste implantaat”. Wanneer kan een element nog wel, misschien nog wel en eigenlijk niet meer worden gered? Wanneer is het nog een zinvolle investering en wanneer niet(meer)? Waarom is een implantaat soms een betere keus?
 
Tijdens deze klinische dag gaven Michiel de Cleen en Ronnie Goené, ieder vanuit hun eigen discipline maar met oog voor die van de ander, op al deze vragen antwoord zodat u realistisch kunt laveren tussen behoud of vervanging.
 
Accreditatie
Dit congres was geaccrediteerd met 5 KRT-punten en 5 KRM-punten. Locatie van de dag was kantoor van Lanschot in Amsterdam.