Algemene informatie

Dentogene ontsteking en kleine kaakchirurgie

Op 26 november 2015 organiseerde Edudentaal een klinische avond in het iconische Hotel Des Indes in Den Haag. Tijdens deze avond luisterden 75 cursisten naar een lezing van Jacques Baart over dentogene ontsteking en kleine kaakchirurgie.

Uitbreiding van dentogene ontsteking
Dentogene ontstekingen komen vaak voor. De bron is van Pericicale, Parodontale of Pericoronaire oorsprong (de 3 P’s) en heel zelden is er een andere dentogene bron. Stelt u voor een patiënt met kiespijn, die uiteindelijk in uw wachtkamer zit met een ongelukkige blik in de ogen en een doek om het hoofd geknoopt. Het maakt niet veel uit of de bron hier van periapicale, parodontale of pericoronaire oorsprong is. Zolang het gaat om pulpahyperemie, reversibele en irreversibele pulpitis en niet-pijnlijke parodontitis apicalis hebben we geen problemen met de diagnostiek en de behandeling. Is er echter sprake van pijnlijke of acute periapicale ontsteking, uitbreiding onder de mucosa of de huid, laat staan van betrokkenheid van een loge, dan vormen diagnose en therapie een probleem, ook voor degenen die lang in het vak zitten.
 
Nog serieuzer wordt het als een uitbreiding van een dentogene ontsteking een flegmoneus karakter krijgt, zich uitstrekt in de hals met kenmerken van een fasciitis necroticans of sinus cavernosus trombose. Dan moet levensreddend worden opgetreden. Tijdens de lezing werd ingegaan op deze cascade van ontstekingsverschijnselen. Welke therapie hoort bij welke fase? Wat is de plaats van Echo, CT en CBCT? Wat kan in de algemene praktijk?

Kleine kaakchirurgie in de algemene praktijk
Er is een aantal chirurgische ingrepen, dat meestal door de MKA-chirurg wordt gedaan, maar net zo goed door de tandarts algemeen practicus kan worden gedaan. Voorwaarde is dat deze aantoonbaar bekwaam is, immers onbekwaam is onbevoegd. Elke chirurgische ingreep in de mond, zelfs bij behandeling in narcose, begint met lokale anesthesie. Hoe is die bij chirurgische ingrepen? Dan een intra-alveolaire verwijdering van een molaar, ook wel atraumatische extractie genoemd.
 
Een extractie is tegenwoordig vaal de eerste stap op weg naar een implantaat. Hoe houdt u het acceptor gebied in een goede uitgangsconditie. Hoe ziet de verwijdering van die heel zwakke molaar er uit? De verstandskies in de onderkaak! Zo’n 40 jaar geleden bestempeld als een ongewenst bezit. Die M3 ging eruit tenzij daarvoor een contra-indicatie was. Tegenwoordig vinden we (meestal) een profylactische M3 verwijdering onjuist. Verstandskiezen in de onderkaak worden alleen op indicatie verwijderd. Welke zijn dan die indicaties? En al er dan een indicatie tot verwijdering is, hoe moet die verstandskies worden verwijderd om beschadiging van de n. alv inf te voorkomen?
 
Tot slot de apicale of endodontale chirurgie. Als er plots klachten zijn na een lange pijnvrije periode aan een endodontisch behandeld element of er zijn persisterende klachten na revisie van een endo, wordt het dan geen tijd voor een kijkoperatie? Hoe wordt deze in opzet klassieke apexresectie uitgevoerd? Welke incisie, loepbril of microscoop? Het verfijnde instrumentarium en, als dat nodig mocht blijken te zijn, welk retrograad vulmateriaal?
 
Accreditatie
Deze klinische avond was geaccrediteerd met 3 KRT-punten en 3 KRM-punten.