Algemene informatie

Geriatrie bij Edudentaal

Op vrijdag 10 juni 2016 organiseerde Edudentaal een congres dat geheel in het teken stond van geriatrie. Deze dag vond plaats in het Hilton Hotel in Rotterdam en kende een unieke samenstelling van vijf sprekers. Dit kwintet bestond uit Prof. Dr. Erik Scherder, Prof. Dr. Gerry Raghoebar, Drs. Jacques Baart, Dr. Anita Visser en Drs. Arie Hoeksema.
 
Tezamen gaven zij gedurende de dag het cursusprogramma invulling, toegespitst op een onderwerp dat naar onze mening steeds meer aandacht verdient. Deze unieke combinatie van sprekers zorgde voor een cursus die voor elke tandarts en mondhygiënist enorm leerzaam was.
 
Elke spreker verzorgde een eigen cursusdeel wat te maken heeft met geriatrie. Zo had Prof. Scherder het vooral over de opbouw en teloorgang van de voorhersenen, de relatie tussen kauwen en de functie van de hersenen. Ook vertelde hij waarom bewegen de ouderen gezond houdt, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Prof. Raghoebar behandelde korte implantaten bij de oudere patiënt, net als complicaties van implantologie op de lange termijn. Drs. Baart had het over de diagnostiek en behandeling in narcose bij dementerenden, lokale anesthesie en chirurgische behandeling bij polyfarmacie. Dr. Visser en Drs. Hoeksema vertelden gezamenlijk over geriatrische tandheelkunde in het algemeen en tegen welke specifieke problemen aangelopen wordt. Zij bespraken onder andere mondhygiëne, een droge mond en specifieke tandheelkundige problemen.
 
Accreditatie
Deze dag was geaccrediteerd met 6 KRT-punten en 6 KRM-punten.